fbpx
Traheya.si

Prenova pohištva

Pri prenovah stanovanj velikokrat staro pohištvo kar leti skozi vrata. Razlogi za menjavo so lahko zelo različni – obraba, naveličanost, zastaranost … Vseeno pa lahko marsikateri kos s prenovo dobi novo priložnost. Potrebna je le dobra vizija, kaj si želimo doseči. Najina filozofija je, da postopek prenove vedno prilagodiva samemu kosu pohištva. Premisliva, ali lahko uporabiva sodobnejši pristop k prenovi, torej v tem primeru lahko uporabimo sintetične materiale kot so sitetični laki, lepila … V primeru neke večje vrednosti posameznega kosa pohištva ali zaradi starosti, sentimentalne vrednosti ali pa je dober predstavnik pomembnega zgodovinskega obdobja, pa se odločiva za vračanje v prvotni izgled, restavriranje ali zgolj konzerivanje.

Navrjetneje se sprašujete, kakšna je dodatna vrednost pri prenovi in/ali restaviranju pohištva. V naši družbi poslušamo veliko o ogljičnem odtisu, o bivalni kakovosti in o tem, kako naše okolje vpliva na naše dobro počutje. Novodobno pohištvo je večinoma narejeno iz iveral plošč, MDP ali mediapan plošč ali drugih lesnih kompozitov, ki so prepojeni s sintetičnimi lepili. Poleg tega so na koncu velikokrat premazani ali lakirani s poliuretanskimi premazi. Z obnovo starega pohištva, ki je v veliki večini narejena iz masivnega lesa, v svoj dom vnašamo kakovostne naravne materiale. Četudi med obnovo uporabljamo sintetične premaze ali lepila, je osnova pohištva še vedno narejena iz masivnega lesa. Eden ključnih razlogov, zakaj sva tako velika zagovornika pristnih in naravnih materialov in posledično obnove starega pohištva pa je dejstvo, da v naš bivalni prostor vnašamo okolju prijazne kose pohištva in ne imitacije le-tega. Les, kamen, kovine, steklo in drugi naravni materiali so bili v preteklosti gradniki naših stanovanj. Danes v naše domove vse bolj pogosto vstopajo umetne imitacije, ki vizualno lahko gradijo zelo privlačen prostor, občutek in toplina kvalitetnega bivanja pa se s tem izgublja.

Vsekakor bo pohištvo iz masive in ne iz lesnih kompozitov pripomoglo k kakovosti našega bivalnega prostora, s predelavo in obonovo pohištva pa prispevamo k nižjem ogljičnem odtisu ter zmanjšujemo negativne vplive na naše okolje.

prenova-pohistva
Prenova pohištva

Nekaj primerov prenove pohištva